Realisatiefase

De voorbereidingen en de uiteindelijke realisatie van PI1ZLB …

Op deze pagina wordt de voortgang van de regionale DMR-repeater PI1ZLB tijdens de experimentele én ‘finale’ opbouw- en testfase uitvoerig in woord en beeld gebracht.

bijgewerkt tot 10 juli 2015

————————————————————————————————————————————–

10 juli 2015 – Opbouw repeater op de Quirinaalhof – deel 2

Op vrijdag 10 juli 2015 is PI1ZLB van de tijdelijke naar de definitieve locatie (Quirinaalhof te Maastricht) verhuisd. Onderstaand een foto-impressie van de werkzaamheden die tussen 10:00 uur en 17:30 uur op 47 meter hoogte boven straatniveau plaatsvonden. De weervoorspelling van 23 graden was niet helemaal uitgekomen, want het kwik steeg snel richting 29 graden, maar dit heeft de pret niet doen drukken. Op vakkundige wijze is de opbouw van de DMR-repeater uitgevoerd. Een speciaal woord van dank richting Rob (PE1NVA), Frank (PA1F), Edwin (PD0RBI) en Ruud (PA3FRH) van de Stichting Beheer Repeaters Haaglanden die ons op een meer dan geweldige wijze geholpen hebben dit bouwproces succesvol af te ronden. Ook dank richting de sponsoren die DMR-Limburg financieel en materieel hebben geholpen, want zonder jullie bijdrage was deze repeater er nooit gekomen !!! Nu PI1ZLB dus echt live is, hopen wij van harte dat velen, nú en in de toekomst, veel plezier mogen beleven aan deze uitbreiding van het DMRplus-netwerk in Nederland. Wij gaan er als beheerders in ieder geval voor zorgen dat de DMR-repeater goed blijft draaien.

PI1ZLB - 10 juli 2015 - 4

De schoorsteen voordat het echte boorwerk begint. Rob zit al op het bovenste ‘dek’.

PI1ZLB - 10 juli 2015 - 5

Maestro Ralph arriveert met de bij hem thuis ontmantelde repeater. Vanaf dat moment dus even radiostilte in Maastricht. JaJa, de boel is nu afgebroken thuis, nu wèl weer opbouwen hè ! 😉

PI1ZLB - 10 juli 2015 - 6

Frank downstairs, Edwin balancerende in hogere sferen en Ralph nog even aan het uitrusten van al die trappen lopen (14 verdiepingen met een repeater op je rug is best een opgave !).

PI1ZLB - 10 juli 2015 - 7

Rob heeft inmiddels de antenne al in de beugels gemonteerd. Edwin is bezig de dikte van de muren te verkennen en is nog steeds in hogere sferen.

PI1ZLB - 10 juli 2015 - 9

Ruud ook even ter plaatse om het bouwproces van de antenne te aanschouwen.

PI1ZLB - 10 juli 2015 - 10

De antenne zit nu helemaal gefixeerd, nu de (1e) aarding op dit niveau nog.

PI1ZLB - 10 juli 2015 - 12

Een eerste ‘doorbraak’ : met behulp van de Hilti-boormachine is de eerste (kabel)doorvoer reeds gemaakt. Later komt nog een 2e doorvoer omdat de coaxkabel namelijk gescheiden van de STP-kabel (t.b.v. de WiFi-link) en de flexibile aarding de technische ruimte ingevoerd moet worden. Alles gebeurt conform de geldende richtlijnen.

PI1ZLB - 10 juli 2015 - 13

Nou, dat ziet er lekker strak uit jongens : bliksemtest mag nu worden uitgevoerd. Een onweersdansje helpt echter niet, het blijft droog en de temperatuur blijft maar stijgen.

PI1ZLB - 10 juli 2015 - 14

Detailopname van de wijze waarop de diverse kabels vanaf de antenne naar de technische ruimte worden (weg)gevoerd.

PI1ZLB - 10 juli 2015 - 15

De 5 GHz WiFi-link waarmee de DMR-repeater de verbinding maakt met Ralph’s QTH ongeveer 600m verderop. De signaalsterkte bleek naderhand 99% te zijn, dus we hebben een stabiele verbinding waardoor de kans op lost packages minimaal is, wel zo handig bij een digitale verbinding.

PI1ZLB - 10 juli 2015 - 16

Een blik in de diepte. Nog net te zien is de bovenzijde van de ladder waarop Frank en Edwin hun kunsten vertoonden.

PI1ZLB - 10 juli 2015 - 17

Frank is bezig met de spanningsvoorziening van de 19″-kast. We hebben een separate kWh-meter geplaatst, een zekeringautomaat én een overspanningsbeveiliging. Deze laatste is één van de verplichte beveiligingsmaatregelen die we moeten treffen. Niet te zien is de additionele coaxbeveiliging, deze is gemonteerd in de 19″-kast. Mooi te zien zijn de 3 PVC-buisjes boven de 19″-kast met daarin de H2000 coaxkabel, de STP-kabel voor de WiFi-link én de (bijna) flexibele aardingskabel.

PI1ZLB - 10 juli 2015 - 18

Een hoop buizen hier in deze ruimte … in de winter zal het vast niet koud wezen hier.

PI1ZLB - 10 juli 2015 - 19

Ruud controleert alle voorzieningen in de kast nog eens voordat de kast gesloten kan worden. Het is inmiddels rond 16:45 uur en PI1ZLB is een paar minuten live.

PI1ZLB - 10 juli 2015 - 20

Yesss, de kast is dicht. Tijd voor een koel blikje fris …. Iedereen is moe maar voldaan : we hebben de klus in één dag geklaard. GEWELDIG !!!

PI1ZLB - 10 juli 2015 - 21

Nog even een plaatje schieten : onderaan links de kinderboerderij van Daalhof, verderop de technische ‘speelplaats’ van de telecomjongens (Alticom-toren) en een stukje rechts daarvan de Maastrichtse Observant (+/- 170m boven zeeniveau).

PI1ZLB - 10 juli 2015 - 22

In de verte de drie ‘ventilatoren’ van Lanaken. Onze vervoersmiddelen staan gelukkig nog op de parkeerplaats …

PI1ZLB - 10 juli 2015 - 23

… en nog een laatste shot vanaf het ‘topdek’ richting de wijk Hazendans in Maastricht. Het was een mooie dag en de gemaakte productie heeft de regio een geweldige DMR-repeater opgeleverd !!!

————————————————————————————————————————————–

27 juni 2015 – Opbouw repeater op de Quirinaalhof – deel 1

Het is zaterdag 27 juni 2015. In de aanloop naar de verhuizing van PI1ZLB die op 10 juli 2015 plaatsvindt, wordt vandaag de 19″-kast opgehangen. Deze kast zal straks een veilig onderkomen bieden voor de Hytera DMR-repeater, de cavity, de voedingsunit en een kWh-meter. Gisteren zijn de draadeinden en de chemische ankers gemonteerd; we hebben dit een dag eerder gedaan zodat e.e.a. goed heeft kunnen uitharden. Onderstaand een korte foto-impressie van vandaag.

kast ophangen - 1

Even ‘checken’ of de draadeinden die gisteren zijn gemonteerd goed zijn uitgehard. Het blijkt dat je er een paard aan kan (op)hangen, er is geen beweging in te krijgen. Bedankt meneer Fischer 😉

kast ophangen - 6

Even kijken of de uitsparingen in de kast de draadeinden wel ‘binnenlaten’. Oeps, past niet helemaal, zelfs niet met het nodige duw- en trekwerk … 🙂

kast ophangen - 4

Zo zie je maar, we hebben niet voor niets de boormachine met ijzerboor meegenomen. Ook na één keer uitboren, past het zaakje nog steeds niet. De 19″-kast wordt nog 2 keer van de grond naar de muur verplaatst en past uiteindelijk toch. De aanhouder wint.

kast ophangen - 5

De bouten worden met vereende krachten op de draadeinden gedraaid, de eerste slagen “bis zum Anschlag” met de hand …

kast ophangen - 7a

… en de laatste slagen, net zoals het vastdraaien van een autowiel, kruisgewijs met een steeksleutel. En vast is vast, “zeker en vast”, oh nee, “vast en zeker”.

kast ophangen - 8

Kijk eens, het boeltje hangt, klaar om de apparatuur te ontvangen. De jongens (allen 37-plussers) zijn trots op dit staaltje werk.

kast ophangen - 2

En nog een kiekje richting Wolder (Maastricht Zuid-West). Wat een geweldig uitzicht hier …

kast ophangen - 3

… en eentje richting noorden. @Math (PA3GDS) : bedankt voor de (fysieke) hulp en het maken van de foto’s !

————————————————————————————————————————————–

5 december 2014 – ATOF voor PI1ZLB in huis !

Vandaag, vrijdag 5 december 2014, hebben we het verheugende bericht van Agentschap Telecom ontvangen dat de ATOF voor PI1ZLB een feit is. Ralph (PD3R) heeft de digitale versie van de ATOF (mét handtekening, jaja) inmiddels in huis, dus we kunnen nu eindelijk de vlag uit hangen. Met een beetje geluk zal de papieren versie morgen of overmorgen op de deurmat liggen.

De belangrijkste details van de ATOF en wat aanvullende gegevens op een rijtje :

 • Wanneer treedt de beschikking (de ATOF dus) in werking : zaterdag 6 december 2014
 • Roepletters : PI1ZLB
 • Frequentiepaar : IN 430.550 MHz / UIT 438.150 MHz
 • Color Code : 3
 • Uitgestraald vermogen (max.) : 14 dBW E.R.P. (25 Watt E.R.P.)
 • Locatiegegevens : Quirinaalhof te Maastricht, 50° 50′ 38″ N (50.84386 N), 5° 39′ 8″ E (5.65219 E), Locator : JO20tu
 • Hoogte antenne boven straatniveau : 47m (126m boven N.A.P.)

Voorgaande betekent dus dat noch de (nu nog experimentele) frequenties noch de colorcode gewijzigd zijn en dat niemand zijn/haar codeplug behoeft aan te passen.

Wanneer gaat de repeater verhuizen naar de genoemde locatie ? Dat weten we nog niet exact, we zijn namelijk nog bezig met de WA-verzekering en enkele kleine zaken ter voorbereiding van de opbouw van PI1ZLB. Zodra er belangrijke zaken te melden zijn, publiceren we deze via onze website (www.DMR-Limburg.nl), www.HAM-DMR.NL en op de DMR-Limburg Facebookpagina. Ook zullen de ontwikkelingen via de Zuid-Limburgse Zondagochtendronde bekend worden gemaakt.

————————————————————————————————————————————–

11 september 2014 – antenne DMR-repeater eindelijk binnen

De (juiste) Procom antenne voor PI1ZLB is eindelijk binnen; na een reis over alle wereldzeeën, nu eindelijk vaste grond onder de voeten. Ik vond de antenne toen ik thuis kwam vandaag in de achtertuin waar ‘meneer GLS’ hem had neergezet. We hebben er lang op moeten wachten, maar dan hebben we wel iets fraais in huis : de ‘heavy weight’ (dedicated) 70cm antenne, 3 maal 5/8 lambda, zal een flinke storm kunnen weerstaan (als we de fabrikant mogen geloven 😉 ). De foto’s geven een beeld van aard en omvang van dit (nog niet stralende) object; na de verhuizing van de testlocatie (bij PD3R/Ralph thuis) naar de Quirinaalhof, mag de antenne bewijzen wat die waard is.

IMG_0399

JaJa, zomaar in de achtertuin gedeponeerd door ‘meneer GLS’ … tjonge tjonge tjongeIMG_0409

Best een aardig formaat deze 70cm antenne, we zijn benieuwd naar de performance

————————————————————————————————————————————–

4 augustus 2014 – experimentele opstelling DMR-repeater

De DMR-repeater staat vanaf vandaag warm te draaien bij Ralph thuis. Ondanks het lage vermogen en de relatief lage antennehoogte, is de repeater nu al redelijk tot goed bereikbaar vanuit diverse plaatsen in Zuid-Limburg en waarschijnlijk ook daarbuiten. De ‘blind spots’ die er nu ongetwijfeld nog zijn, zullen grotendeels verdwenen zijn vanaf het moment dat de repeater operationeel is vanaf de Quirinaalhof.experiment

————————————————————————————————————————————–

22 juli 2014 – patchkabels cavity

Deze morgen is nog wat knutselwerk uitgevoerd. We hadden nog niet alle coaxclamps in huis, maar nu is dus al het RF-kabelwerk gereed. Over ongeveer 3 weken zullen we de DMR-repeater experimenteel opstellen en gaan proefdraaien om te kijken alles correct werkt. Daarna zullen we de Procom-antenne bovenop de liftkoker van de Quirinaalhof installeren en de 19″-kast in de technische ruimte ophangen.patchkabel1patchkabel2patchkabel3

————————————————————————————————————————————–

7 juli 2014 – bezoek repeaterlocatie

Op maandag 7 juli zijn we een uurtje op locatie geweest samen met de beheerder van het gebouw. We bezochten deze keer nogmaals de beoogde technische ruimte en het dak. De wensen ten aanzien van de plek voor de 19″ kast en de locatie van de antenne zijn besproken en in principe akkoord bevonden door de beheerder. De 19″ kast wordt straks aan de muur opgehangen en is groot genoeg om de Hytera repeater, de cavity (6-voudige duplexfilter), de Diamond power supply, de Internetbenodigdheden en de 230V-spanningsvoorzieningen te huisvesten. In de buurt van de 19″ kast zijn voldoende 230V-voorzieningen aanwezig van waaruit we e.e.a. kunnen doorgeleiden zonder omslachtige routes te moeten volgen. Gelukkig is ook de afstand van de technische ruimte tot aan de antenne-installatie niet erg groot, de schoorsteen waarop de antenne wordt gemonteerd bevindt zich namelijk recht boven de technische ruimte. Er zijn vanuit de technische ruimte richting de locatie van de antenne voldoende gunstige doorvoermogelijkheden voor de H2000-coaxkabel, iets waardoor de kabelverliezen beperkt kunnen blijven. De technische ruimte is vrij hoog waardoor het gebruik van een ladder straks nodig zal zijn om e.e.a. netjes tegen de muur bevestigd te krijgen. Ook op het dak zal  enig kunst- en vliegwerk uitgevoerd dienen te worden om de antennebeugels te kunnen monteren. Genoeg werk aan de winkel dus ! De Internetaansluiting moet nog geregeld worden, dit wordt een apart (deel)projectje.

07072014-2Het 19″ rack komt rechts naast de houten (hang) kast te hangen.

07072014-3De spanningsslof van waaruit we de 230V zullen doorgeleiden naar onze 19″ kast.

07072014-6Enig klauterwerk om een stapje hoger te komen, maar dan ben je er nog niet  …

07072014-8Een overzicht van de (deur naar de) technische ruimte op ongeveer 45m hoogte en de ‘schoorsteen’ waar de antenne-installatie op komt te staan.

07072014-5Een van de ventilatiegaten in de plafond waar we waarschijnlijk de H2000-coax door zullen voeren …

 ————————————————————————————————————————————–

24 juni 2014 – erg leuk !

We vonden onderstaand plaatje gisteren op Facebook en hebben het hier vereeuwigd vanwege het creatieve gehalte, de orginaliteit en geweldige humor.wait-for-PI1ZLB

————————————————————————————————————————————–

21 juni 2014 – In de doos en uit de doos

Het grootste deel van de apparatuur voor de nieuwe DMR-repeater is nu binnen en alvast eens uit de dozen gehaald. Nog even wachten op de cavityfilter en dan gaan we de repeater experimenteel opstellen. Hieronder alvast enkele foto’s van het ‘unboxing process’ zoals de Engelsen dat zo mooi noemen.

IMG_2795-300x225 IMG_2796-300x225

IMG_2797-300x225

the unboxing process …

DSC05981-600x800

de Procom CXL 70-3C/L antenne (verkeerd exemplaar geleverd, moet nog omgeruild worden)

IMG_2798-600x450

de Hytera RD985 (‘multi-site’) 70cm DMR-repeater

IMG_2802-225x300

de H2000 coaxkabel en clamps

IMG_2803-300x225

de Diamond GSV-3000 gaat als AC/DC-werkpaard functioneren

————————————————————————————————————————————–

14 juni 2014 – Regionale DMR-repeater

 • Roepletters : P I 1 Z L B*
 • DMR-id : 204402
 • Repeater-frequentie (uitgang) : 438.150 MHz (shift -7.6 MHz)*
 • Color code: 3
 • Repeater-netwerk : HYT(era)
 • Repeater-apparatuur : Hytera RD985 repeater
 • Repeater-antenne : Procom CXL 70-3C/L, een professionele 70cm ‘Heavy Duty Base Station + Maritime’ antenne
 • Uitgangsvermogen repeater : 20,4897 dBW (E.R.P.)*
 • Locatiegegevens : Maastricht (Quirinaalhof / wijk : Daalhof) / JO20tu / 50° 50′ 38″ N (50.84386 N)   5° 39′ 8″ E (5.65219 E)
 • Hoogtegegevens : 47m Above Ground Level (AGL) / 126m boven N.A.P.
 • SysOp : PD3R (Ralph)

*=of de aangevraagde roepletters, repeaterfrequentie en het uitgangsvermogen gehonoreerd worden door  Agentschap Telecom, is pas bekend wanneer de ATOF-vergunning ontvangen is.

De apparatuur en de antenne zijn besteld. Zodra alle spullen binnen zijn, wordt de repeater experimenteel opgesteld bij PD3R (Ralph) thuis, e.e.a. in afwachting van de ATOF-vergunning die wij in september 2014 in bezit hopen te hebben. Op dat moment wordt de DMR-repeater verhuisd naar de definitieve locatie, cavity opnieuw afgesteld, getest en live gebracht.Quirinaalhof-2

Een vluchtig uitzicht vanaf de liftkoker (hierop komt de antenne te staan) richting de HazendansKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Een blik vanaf de Apostelhoeve richting de DMR-locatie (de meest rechtse flat is de Quirinaalhof)

————————————————————————————————————————————–

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.